Prema povelji bosanskog kralja Tvrtka, već 7 stoljeća unazad na njegovom dvoru pilo se vino iz Brotnja (područje današnje čitlučke općine), kome je Paoča u samom srcu. Obiteljsko stablo Ćorića, unatoč teškoj narodnoj povijesti, dokumentirano se prati više od tri stoljeća (od cca. 1700.). Uzgoj vinograda i proizvodnja vina uvijek je bila obiteljska tradicija Ćorića. Stari podrum očuvan je i dan danas kao obiteljski muzej i ostatak nekadašnje turske kule sazidane još u 17. stoljeću, što će reći da je već davno slavio 350. rođendan.

NAŠA PRIČA

Dugogodišnja obiteljska tradicija uzgoja vinove loze i uvinjavanja vina

Šimun Ćorić (1883.-1938.) bio je oko dvanaest godina u vojnoj službi i time zaslužio veliko imanje. Andrija, njegov sin, osamostalio se 1938. i započeo tradiciju sa suprugom Stojom – dok su se i ranije u ovom kraju nudila točena vina, Andrija i Stoja su već 60-tih godina prošlog stoljeća počeli prvi u Hercegovini saditi lozu „na široku sadnju“ i flaširati vino.

Na visoravni Brotnja u vinogradima živopisne Paoče, našle su pogodno stanište, obilje sunca i vrijedne ruke, dvije poznate hercegovačke sorte grožđa, bijela Žilavka i crna Blatina. U obiteljskom ozračju “Podruma Andrija” uz navedene autohtone sorte uvinjuje se i grožđe ostalih svjetski poznatih sorti od kojih se njeguju vrhunska vina. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obitelj Andrije Ćorića odlučila se izgraditi novi podrum u Paoči čiji je kapacitet dostigao milijunsku razinu. Uzgajajući vlastite vinograde ovo poduzeće otkupljuje grožđe od velikog broja kooperanata i tako birajući najbolje grožđe, uz najsuvremeniju opremu i stručnost dokazanog enologa postiže velike rezultate u proizvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina. Ta odabrana vina dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenog sačuvanom tradicijom i suvremenim dostignućima a praćena pažnjom i strpljenjem koje traži i zaslužuje. Uz spomenuta vina “Podrumi Andrija” proizvodi i autohtone rakije i vinjake. Razvojem tržišta tvrtka “Podrumi Andrija” osnovala je svoje predstavništvo i u Zagrebu a već dugi niz godina osigurava plasman u Ameriku, Kinu i mnoge europske zemlje: Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Belgiju, Poljsku, Dansku, Austriju, Srbiju i Crnu Goru. Pravi je užitak posjetiti vinograde kao stare i nove podrume. “Podrumi Andrija“ imaju desetak stalnih djelatnika, a uz njihove vlastite vinograde veliki broj obitelji iz ovog kraja uzgaja vinograde za njih. „Andrija“ vina piju se u dvadesetak zemalja i na tri kontinenta, i uvijek s radošću, u dobrom društvu i ugodnoj atmosferi! Vjerujemo da gostoljubivost, iskreno prijateljstvo i “Andrija” vina najuspješnije povezuju ljude!

NAŠ KRAJ

Paoča, „koju sunce ogrijeva od samog izlaska do zalaska“, spominje se prvi put 20. svibnja 1306. g. u dubrovačkim arhivima. Dvadesetak kilometara zračne linije udaljena je od mora, s nadmorskom visinom od oko 230 m. Klima joj je mediteranska. Kao mjesne znamenitosti na Paoči nalazi se izvor Palačak, po kome je mjesto i dobilo ime; staro groblje Oborine sa stećkom s natpisom iz 15. stoljeća; nekropola od osamnaest stećaka na plemićkom ”Krešića greblju” iz 14. stoljeća; spomen-obilježje sa spomen-kućom Paočanina fra Didaka Buntića, prosvjetitelja i spasitelja više tisuća hercegovačke djece od gladi za vrijeme I. svjetskog rata; rodna kuća četvorice franjevaca Zubaca; dvije originalne kapelice – jedna bl. Djevice Marije, a druga sv. Ivana, posvećena vinogradarima.

Paoča je jedinstveno mjesto koje broji šezdesetak obitelji, koje već dvadesetak godina organiziraju skup svih Paočana iz cijelog svijeta. Dan Paoče se održava prve subote poslije Velike Gospe (15.kolovoza), gdje se okupi preko 500 Paočana i njihovih prijatelja.

Andrinje

Andrinje” je tradicionalna manifestacija krštenja i kušanja mladog vina iz podruma naše kuće, jedinstvena za Hecegovinu, a nastala je kao nastavak tradicije i znak naše zahvalnosti i ljubavi prema ocu Andriji koji je umro 2005. godine. Svake godine krajem studenog posjećuju nas mnogobrojni prijatelji, poslovne partneri i vinoljupci. Uživanje u vrhunskim vinima i domaćim specijalitetima privlači velik broj posjetitelja, tako da redovito tu večer ugostimo preko 1000 ljudi. „Andrinje“ je već postala poznata, prepoznatljiva I nezaobilazna gospodarstvena I turistička manifestacija i atrakcija koja je još davno poprimila međunarodno obilježje. Stoga ne čudi što je Turistička zajednica FBiH manifestaciju “Andrinje” s pravom uvrstila u kalendar važnijih turističkih događaja u Bosni i Hercegovini (HMS). Nagrada na “Zero Waste Event” 2014. godine od strane Federalnog Ministarstva Okoliša i Turizma opravdava epitet “velike manifestacije”.