Prema povelji bosanskog kralja Tvrtka, već 7 stoljeća unazad na njegovom dvoru pilo se vino iz Brotnja (područje današnje čitlučke općine), kome je Paoča u samom srcu. Obiteljsko stablo Ćorića, unatoč teškoj narodnoj povijesti, dokumentirano se prati više od tri stoljeća (od cca. 1700.). Uzgoj vinograda i proizvodnja vina uvijek je bila obiteljska tradicija Ćorića. Stari podrum očuvan je i dan danas kao obiteljski muzej i ostatak nekadašnje turske kule sazidane još u 17. stoljeću, što će reći da je već davno slavio 350. rođendan.

NAŠA PRIČA

Dugogodišnja obiteljska tradicija uzgoja vinove loze i uvinjavanja vina

Šimun Ćorić (1883.-1938.) bio je oko dvanaest godina u vojnoj službi i time zaslužio veliko imanje. Andrija, njegov sin, osamostalio se 1938. i započeo tradiciju sa suprugom Stojom – dok su se i ranije u ovom kraju nudila točena vina, Andrija i Stoja su već 60-tih godina prošlog stoljeća počeli prvi u Hercegovini saditi lozu „na široku sadnju“ i flaširati vino.

Na visoravni Brotnja u vinogradima živopisne Paoče, našle su pogodno stanište, obilje sunca i vrijedne ruke, dvije poznate hercegovačke sorte grožđa, bijela Žilavka i crna Blatina. Upravo u obiteljskom ozračju podruma Andrije Ćorića uvinjuje se grožđe i njeguju vrhunska vina ovih sorti. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obitelj Andrije Ćorića odlučila se izgraditi novi podrum u Paoči čiji je kapacitet dostigao polumilijunsku razinu. Uzgajajući vlastite vinograde ovo poduzeće otkupljuje grožđe od 220 kooperanata i tako odabirajući najbolje grožđe, uz najsuvremeniju opremu i stručnost dokazanog enologa postiže velike rezultate u proizvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina. Ta odabrana vina dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenog sačuvanom tradicijom i suvremenim dostignućima a praćena pažnjom i strpljenjem koje traži i zaslužuje. Razvojem tržišta tvrtka “Podrumi Andrija” osnovala je svoje predstavništvo i u Zagrebu a već dugi niz godina osigurava plasman u Ameriku, Kinu i mnoge europske zemlje: Hrvatsku, Njemačku, Švicarsku, Belgiju, Poljsku, Dansku, Srbiju i Crnu Goru. Pravi je užitak posjetiti vinograde kao stari i novi podrum. “Podrumi Andrija“  imaju desetak stalnih djelatnika, a uz njihove vlastite vinograde dvije stotine obitelji iz ovog kraja uzgaja vinograde za njih. „Andrija“ vina – bijela, ružičasta i crna, piju se u dvadesetak zemalja i na tri kontinenta, i uvijek s radošću – bilo za kamenim stolom i pekom uz vinograde, bilo u samim podrumima – jer gostoljubivost, iskreno prijateljstvo i Andrijino vino najuspješnije povezuju ljude!

NAŠ KRAJ

Paoča, „koju sunce ogrijeva od samog izlaska do zalaska“, spominje se prvi put 20. svibnja 1306. g. u dubrovačkim arhivima. Dvadesetak kilometara zračne linije udaljena je od mora, s nadmorskom visinom od oko 230 m. Klima joj je mediteranska. Kao mjesne znamenitosti na Paoči nalazi se izvor Palačak, po kome je mjesto i dobilo ime; staro groblje Oborine sa stećkom s natpisom iz 15. stoljeća; nekropola od osamnaest stećaka na plemićkom ”Krešića greblju” iz 14. stoljeća; spomen-obilježje sa spomen-kućom Paočanina fra Didaka Buntića, prosvjetitelja i spasitelja više tisuća hercegovačke djece od gladi za vrijeme I. svjetskog rata; rodna kuća četvorice franjevaca Zubaca; dvije originalne kapelice – jedna bl. Djevice Marije, a druga sv. Ivana, posvećena vinogradarima.

Paoča je jedinstveno mjesto koje broji šezdesetak obitelji, koje već dvadesetak godina organiziraju skup svih Paočana iz cijelog svijeta. Dan Paoče se održava prve subote poslije Velike Gospe (15.kolovoza), gdje se okupi preko 500 Paočana i njihovih prijatelja.

Andrinje

“Andrinje” je tradicionalna manifestacija krštenja i kušanja mladog vina iz podruma naše kuće, jedinstvena za Hecegovinu. Svake godine krajem studenog pozivamo svoje mnogobrojne prijatelje i poslovne partnere, vinoljupce, koji se rado odazivaju. Izgleda da je stara portugalska poslovica “Tko ima dobro vino, uvijek ima prijatelja” istinita, jer naši podrumi redovito tu večer ugoste preko 1000 ljudi. Domaćih hercegovačkih specijaliteta ne nedostaje ni u jednom trenutku što u prijateljskom ozračju uživanje u ispijanju svake kapljice čini neprocjenjivim. Paočki župnik zaziva Božji blagoslov na mlado vino, vinograde, vinogradare, podrume i nazočne goste te sve koji će se vinom sladiti, a fešta potraje do kasno u noć.